Gratis verzenden vanaf € 99, daaronder €4,99

 

Verzonden binnen 24 uur

Spaghetti Aglio Olio

 

Simpel maar spectaculair! Dat is de Italiaanse keuken vaak en dit gerecht in het bijzonder.
Een Italiaanse vriend van me zei me ooit over dit gerecht, en ik citeer: ” Tja, dat maken wij als we vergeten zijn boodschappen te doen. Dit omdat een gemiddeld Italiaans gezin altijd wel spaghetti, knoflook en olie in huis heeft en het een vrij simpel recept is.
Ik zelf vind het veel te kort door de bocht. Dit is echt één van mij favoriete (bij)gerechten.
En om deze reden wil ik graag mijn Aglio Olio’s met jullie delen.

Ik maak hem op twee manieren en meestal tegelijk.
Dit omdat ik geen grote fan van garnalen ben en mijn vrouw wel en mijn vrouw geen grote fan van biefstuk is en ik wel. En laat dit gerecht nou net geweldig samengaan met zowel vlees als vis.

Je kunt hier echt bijna alles bij gebruiken. Van zeebaars of tonijn tot kreeft of garnalen en ossenhaas of entricot tot grainfed Australische ribeye.
Aangezien ik mezelf het meest thuisvoel boven open vuur heb ik voor dit recept de BBQ in de brand gestoken en ben ik voor het laatste gegaan maar, je kunt net zo goed een ossenhaasje in de roomboter bakken.

Ik ga zowel de vis en de vleessoort uitleggen want ik maak ze eigenlijk altijd alle twee en de ingrediënten zijn nagenoeg gelijk.


Ingrediënten:

  • Ribeye
  • Zak bevroren of verse grote garnalen
  • Spaghetti
  • Twee bollen knoflook
  • Goede kwaliteit extra vergine olijfolie
  • Rode en groene peper
  • Verse peterselie
  • Verse bieslook

De voorbereiding doe ik meestal al begin van de middag.
Ik neem zoveel garnalen als ik denk nodig te hebben, meestal een halve zak, zet zet ze in een schaal met koud water en laat ze ongeveer een uur ontdooien.
Ik gebruik altijd bevroren garnalen omdat dit net zo lekker is en een hoop geld en pel werk scheelt.

Ondertussen smeer ik wat sesamolie, of zonnebloemolie, maar ook soms worschestersaus of maggi op m’n steak. dan bestrooi ik hem met zout en zet hem onder een stuk alufolie de rest van de dag buiten de koelkast om op temperatuur te komen.

Als de garnalen ontdooit zijn worden de pepers en knoflook in schijfjes gehakt en de peterselie en bieslook fijngehakt. doe de helft van de knoflook in een bakje met zout, een beetje peterselie en bieslook en de helft van de peper.
Ik gebruik hier zelf altijd wat selderijzout voor een hartige smaak.
Besprenkel dit geheel royaal met olijfolie.

Giet de garnalen af en voeg hier de resterende knoflook en peper aan toe met zout en een beetje peterselie en bieslook. Ook hier gebruik ik meestal selderijzout en soms wat scampi kruiden zoals een klein beetje komijnpoeder, paprikapoeder en chilipoeder. doe hier ook een royale hoeveelheid olijfolie bij en meng het geheel goed en laat ze lekker marineren.

 

 

 

 

 

 

 

Het volgende gedeelte gaat een beetje op timing aankomen maar het lijkt moeilijker dan het is. Zeker als je alles gewoon binnen in de keuken doet.

Allereerst steek je een mengsel van goede houtskool en briketten in de brand en leg die onder het rooster van de BBQ. Zorg er hierbij voor dat je altijd een hete (veel kolen), een minder hete (minder kolen) en een koele (geen kolen) kant hebt. Ik gebruik er altijd een blok hout bij voor de rooksmaak maar dat is natuurlijk optioneel

Terwijl je de kolen lekker heet laat worden zet je vast een ruime pan met water op het vuur. Voeg hier wat meer zout dan normaal aan toe omdat het anders een vrij flauw gerecht is.

Dan gaan we de biefstuk bakken.
Ik heb hier een Tomahawk steak van 1 kilo gebruikt dus deze heeft zeker een half uur nodig om mooi medium rare te worden. een ossenhaasje of iets dergelijks heeft natuurlijk veel minder tijd nodig.

leg de steak op het gloeiend hete rooster en laat zo lang mogelijk aan 1 kant bakken. beweeg en draai hem af en toe over het rooster. Een belangrijk detail is dat je hier geen grillstrepen wil. Je ziet dit wel vaak op tv en het ziet er mooi uit maar voor de smaak is het waardeloos. De grillstrepen zijn plekken die gekaramelliseerd zijn en dus meer smaak hebben. Waarom zou je hier alleen maar strepen van willen? Precies, die willen we niet! We willen de steak in zijn geheel mooi bruin en gekarameliseerd hebben met zoveel mogelijk smaak.

Dus draai hem, beweeg hem en verplaats hem van heet naar minder heet naar koel en weer terug zoveel je nodig vind. Als er een vetrand aan de zijkant zit is het een goed idee om hem even op de zijkant te laten bakken voor een krokant vetlaagje.

Bak de steak aan beidde mooi bruin en medium rare. Als je met een kerntemperatuurmeter werkt is dit ongeveer 49 graden. en anders moet het op gevoel. Als hij klaar is stop ik hem meestal in de oven op 50 graden zodat hij mooi op temperatuur kan rusten tot de rest klaar is.

 

 

 

 

 

Ondertussen kookt je water waarschijnlijk al en is het dus tijd om de spaghetti erin te doen.
De rest van het recept heeft ongeveer 10 minuutjes nodig dus time het zo dat je pasta tegelijk klaar is met je saus. Dit omdat knoflook snel verbrand en je dus de spaghetti met de saus wil mengen zodra deze er klaar voor is.

Neem twee braadpannen of koekenpannen en zet deze op middelhoog vuur. Haal de garnalen uit het knoflookmengel en leg deze even apart. Als de pan heet is kan er een royale scheut olijfolie in. Laat deze even heet worden en voeg dan de beidde knoflookmengsels in hun eigen pan.
Je kunt hierbij het vuur hoog zetten of halfhoog laten. Het belangrijkst is om goed op te blijven letten en roeren zodat de knoflook niet verbrand. Deze word dan bitter en echt niet meer lekker.
Als de knoflook een beetje begint te kleuren kunnen de garnalen in hun eigen knoflookmengel in de pan. Deze hoeven maar even om en om gebakken te worden zodat ze gaar maar niet droog zijn.

Als alle twee de sausen net goed zijn en de knoflook goed gebakken is kan het vuur uit en de afgegoten pasta verdeeld worden over de twee pannen.
Verdeel nu ook de rest van de peterselie en de bieslook over de twee pannen en meng goed.

Haal de steak uit de oven en trancheer hem in hele dunne plakjes.
Besprenkel hem met maldon zout (of gewoon grof zeezout) zwarte peper en wat olijfolie en zet hem op tafel.

 

 

 

 

 

 

 

Dan is het bij ons thuis free for all en hebben we de keuze uit de garnalen Aglio olio, de normale agio olio met de steak of een surf en turf aglio olio met garnalen en steak. Kan nooit misgaan!

                                              

Je kunt hierbij zowel witte als rode wijn drinken. Voor wit zou ik kiezen voor een VermentinoVeneto Bianco Margherita of Arneis.
Als je meer zin hebt in rood adviseer in een mooie Barbera ‘d Alba, Langhe Nebbiolo of PAR3 Hummingbird.

Eet smakelijk.