De Italiaanse keuken staat erom bekend van de simpelste ingrediënten de lekkerste gerechten te creëren. Dit geld zeker voor spaghetti carbonara dat eigenlijk bestaat uit eieren spek en kaas.
Lekker ontbijtje denk je? Nou dat klopt wel een beetje.
Het verhaal over de oorsprong van dit gerecht begint in de tweede wereldoorlog toen de Amerikanen in Italië gestationeerd waren. een aantal van deze Amerikaanse soldaten konden maar niet geloven dat een lokale huisvrouw van alledaagse ingrediënten de lekkerste Italiaanse gerechten kon maken. Op een dag gaven ze haar in hun ogen typische Amerikaanse ontbijtingredienten, eieren spek en kaas, en vroegen haar er iets van te maken. Het resultaat was spaghetti carbonara.
Of het verhaal 100% waar is weet ik niet, maar ik vind het wel een leuk verhaal.
Daarom wil ik jullie nu dit authentieke recept meegeven. Niet met room zoals dat in Nederland vaak gebeurd maar met de authentieke Italiaanse ingrediënten van deze Italiaanse huisvrouw.
Ingrediënten:
- 500 gr goede kwaliteit spaghetti
- 3 eieren
- 75 gr geraspte parmezaanse kaas, plus extra voor later
- 75 gr geraspte pecorino kaas plus extra voor later
- een bosje peterselie fijngehakt
- 3 teentjes knoflook
- 100 gr pancetta in reepjes gesneden (gerookt spek mag ook, maar ik raad echt aan om pancetta te gebruiken)
- 4 eetlepels extra vergine olijfolie
- 5 eetlepels goede kwaliteit witte wijn
Breng een grote pan met gezouten water aan de kook en kook hierin de spaghetti al dente..
terwijl je wacht tot je water kookt maak je vast de saus.
pel de knoflook en plet de hele teentje licht met de platte kant van je mes.
doe deze in een steelpan met de olijfolie en zet op halfhoog vuur.
bak hierin rustig de teentjes om en om goudbruin.
roer regelmatig en zorg ervoor dat ze niet verbranden anders krijg je een bittere smaak.
als de teentjes rondom goudbruin zijn schep je ze uit de olie en gooi ze weg.
Draai het vuur iets hoger en bak de pancetta krokant.
blus dit af met de witte wijn. Wij gebruiken hier graag de Vermentino van Monteverro voor. Deze heeft een mooie balans tussen mineralen en zuren en past perfect bij dit gerecht. En aangezien je maar 5 eetlepels nodig hebt blijft er genoeg over om lekker naast het gerecht te drinken.
Laat het geheel een minuut of vijf pruttelen op laag vuur en zet aan de kant. Warm dit voordat de spaghetti klaar is nog een minuut of twee op.
Neem een grote schaal en klop hierin de eieren los. Voeg de twee geraspte kazen, gehakte peterselie en peper naar smaak toe en roer het geheel tot een papje.
Wat belangrijk is bij dit gerecht is de timing. Zorg ervoor dat het kaasmengsel en de gebakken spek klaar is op het moment dat de spaghetti afgegoten wordt.
Giet de spaghetti af en doe deze meteen in het kaasmengsel en schep goed door met twee lepels. Voeg daarna het spek en wijnmengsel toe en schep weer goed om.
Dan is het eindelijk tijd om te genieten van een authentieke spaghetti carbonaat met een heerlijk glas Vermentino.
Eet Smakelijk!