Gratis verzenden vanaf € 99, daaronder €4,99

 

Verzonden binnen 24 uur

Alora!

Talosa; Vino Nobile de Montepulciano.

 

Tijdens een van onze urenlange “onderhandelingen” (lees: proef en ouwehoer sessies) met onze vriend Alberto van de PAR3 wijnen, vroegen wij hem of hij nog goede lokale producenten kende om ons assortiment mee uit te breiden.

Een van zijn suggesties was het wijnhuis Talosa in Montepulciano. “Cristian Pepi van Talosa is een goede vriend van me” zei Alberto. Het zijn relaxte jonge gasten met een neus voor kwaliteit. Ze maken de mooiste Vino Nobile de Montepulciano, daarnaast hebben ze ook nog iets unieks; de Pietrose. Dit is een 100% Merlot, iets dat je niet vaak ziet in Italië.

Voordat wij in koor konden zeggen “TOP, daar willen we heen” belde Alberto al met Cristian. Hij stelde ons kort voor en maakte ter plekke een afspraak voor ons voor later die week.

Vanaf onze thuisbasis, een gehuurde villa in Toscane, namen we de toeristische route naar Montepulciano. Een historisch dorp op 30 km afstand van Montalcino, dat andere wereldberoemde wijndorp van Toscane. Anderhalf uur met geweldig uitzicht en een piccolo bordje truffel pasta later kwamen we via een stoffige onverharde weg aan bij een bescheiden landhuis met een loods erop.

Nog voordat we de auto uitstapte kwam Cristian naar buiten lopen. “Hello my friends! You are send by Alberto? Welcome, welcome”. Na even kort kennis te maken riep hij “Alora! Wat een stopwoordje van hem bleek te zijn, dat we nog vaak zouden horen die dag.

“We go, please come in the car.” We stapte in zijn Jeep om een rondleiding te geven door de wijngaarden. Midden in zijn verhaal over de druiven en productie, trapte hij ineens midden op de heuvel boven op zijn rem.

“ Guys, guys, look! Magnifico, thats one of our natives hahaha”.

Op nog geen 10 meter van de auto stond een hert tussen de wijnranken. Een prachtig gezicht en het herinnerde ons eraan dat we middenin de natuur zaten, die hand in hand gaat met het maken van mooie wijnen. “Alora, let’s move on.”

Na deze spontane rondleiding ,in de brandende zon, nam hij ons mee naar de wijnkelder van Talosa. Deze ligt onder het historische centrum van Montepulciano bovenop een berg. Vanaf de top van het dorp namen we de smalle trappen naar beneden. Elke stap voelde we de temperatuur dalen naar heerlijk koel. Cristian vertelde dat dit van nature zo is. Deze kelder is al eeuwenoud en is door de eeuwen heen voor allerlei doeleinden gebruikt. Je zal het niet geloven omdat we op een berg zitten, maar heel vroeger was dit de zee. Kijk maar naar de muren en het plafond. Overal zitten versteende schelpen en oesters in de uitgehakte wanden.

 

 

 

“Alora, vino!” zei Cristian. Hij vertelde het een en ander over de wijnen die lagen te rijpen en hun manier van blenden. Wij zagen dat er kraantjes op de grote vaten zaten waarop wij besloten, in onze beste Ilja Gort imitatie, te vragen om een “piccolo gocce”.

Cristian pakte een paar glazen, zette de kraan open en schonk een aantal gaasjes in. “Alora, drink. Salute!” Deze jonge ongeblende wijn was al zeer indrukwekkend en maakte ons benieuwd naar the real deal. “Alora, come, we will do a tasting.”

Op de proeftafel kwam de hele range van Talosa aan bod. Van de Rosso tot de Vino Nobile, de Pietrose en zelfs nog een klein verrassingstoetje. Stuk voor stuk zeer indrukwekkende wijnen die in prijs-kwaliteitverhouding allemaal echte parels zijn.

Het toetje was iets speciaals, met een verhaal. Het was een Vinsanto. Een zoete dessertwijn, die vaak na de maaltijd gedronken word in de regio. Er is daar een jaarlijkse vinsanto wedstrijd waaraan Talosa vroeger ook meedeed. Iedereen vind zijn vinsanto de beste en ze willen zich graag met elkaar meten. Na een tijd is Talosa gestopt met het maken van vinsanto en deelnemen aan de wedstrijd.

Twee jaar geleden werden er tijdens het inventariseren een aantal onbekende vaten gevonden in de kelder. Niemand wist wat erin zat. “Alora, only one way to find out right?” zei Cristian. Het bleken vaten vinsanto uit 1995 te zijn. Het resultaat van al die jaren rijpen in de vergetelheid was verbluffend. Een stroperige wijn met een geweldige balans tussen zoet, zuur en umami. Een wijn die zich met gemak laat meten met de beroemde dessert wijnen van over de hele wereld. De voorraad was helaas beperkt maar het heeft ze doen besluiten meteen weer vinsanto te gaan produceren.

 

“Alora, how do you like our wines?”

De wijnen waren geweldig en het plaatje klopte precies. Een klein wijnhuis met de focus op kwaliteit, een goede veelzijdige range met traditie, innovatie en een mooi oprecht verhaal. Prachtige wijngaarden in de natuur en een historische wijnkelder met meer verhalen dan ik hier kan vertellen. En enthousiaste vriendelijke mensen die ons warm en gastvrij ontvangen hebben. Een no brainer dus. Met 3 kwart fles vinsanto (die de avond niet heeft gehaald) en onvergetelijke ervaring rijker keerde we terug naar onze basis. Klaar om de rijke kwaliteitswijnen van Talosa te introduceren aan onze mede liefhebbers in Nederland.

https://italianexperience.nl/product-categorie/producenten/talosa/